De politieke partijen VVD, D66, CDA en SGP komen zelf met een wet die zzp’ers meer duidelijkheid moet verschaffen. Hiermee willen ze een einde maken aan de verwarring die is ontstaan over wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Sinds dit jaar worden regels tegen schijnzelfstandigheid strenger gehandhaafd, wat bedrijven huiverig maakt om zzp’ers in te huren.
De indieners willen dat een aparte commissie helpt bij het bepalen of iemand echt zelfstandige zonder personeel (zzp'er) is, of eigenlijk verkapt in dienst is. De zzp'er moet meerdere opdrachten hebben, uit vrije wil als zelfstandige werken en in grote mate zelf gaan over eigen werktijden. Een dergelijke commissie bestaat al in België.
Verder benadrukken de partijen dat er nog steeds een gelijk speelveld moet bestaan tussen zelfstandigen en werknemers in loondienst: zzp'ers moeten zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en betalen voor hun pensioen.
Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) wil ook duidelijker vastleggen wanneer er sprake is van echte zelfstandigheid, maar de vier partijen zijn niet overtuigd dat zijn voorstel de situatie zal verbeteren. Zij willen meer focus op de afspraken tussen opdrachtgever en zzp’er om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
De vier partijen en Van Hijum vinden elkaar wel in het zogeheten 'rechtsvermoeden'. Dat houdt in dat een zelfstandige makkelijker werknemersrechten kan claimen als diegene minder verdient dan 33 euro per uur.
Thierry Aartsen (VVD) denkt dat de wet meer autonomie geeft aan zelfstandigen. Volgens Hans Vijlbrief (D66) toont de ‘brede samenwerking’ tussen de vier partijen het belang aan om iets aan de zzp-problematiek te doen. Ook Inge van Dijk (CDA) en André Flach (SGP) verwachten meer duidelijkheid dankzij deze wet.
BRON: AD