Het eindrapport van SEO Economisch Onderzoek onderzoekt het rechtsvermoeden van werknemerschap bij zzp’ers met zakelijke opdrachtgevers. Het rapport analyseert hoe uurtarieven en werkkenmerken indicaties geven van werknemerschap of zelfstandig ondernemerschap. De resultaten bieden inzicht in de effecten van het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) op de positie van zzp’ers in verschillende sectoren.
Zzp’ers met zakelijke opdrachtgevers die lagere tarieven rekenen, vertonen vaker kenmerken van werknemerschap (zoals inhoudelijke aansturing en organisatorische inbedding). Zzp’ers met hogere tarieven laten vaker kenmerken van zelfstandig ondernemerschap zien (zoals werken voor eigen rekening en risico). Tussen de 15 en 28 procent van deze zzp’ers zou onder het rechtsvermoeden vallen bij een uurtarief van 32,24 euro, afhankelijk van of het tarief inclusief of exclusief niet-arbeidsgerelateerde kosten is. Deze zzp’ers werken vooral in de groot- en detailhandel, kunst, creatieve industrie, bouw en zakelijke dienstverlening.
Het wetsvoorstel Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) biedt een juridisch kader en een uurtarief om beter onderscheid te maken tussen werknemers en zelfstandigen. Het kader kijkt naar verschillende elementen die een indicatie geven van werknemerschap en zelfstandig ondernemerschap. Het rechtsvermoeden betekent dat als een zzp’er onder een bepaald uurtarief werkt, er vermoed wordt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hierdoor kan de zzp’er aanspraak maken op bijvoorbeeld minimumloon, ontslagbescherming en doorbetaling bij ziekte.
Dit onderzoek koppelt de uurtarieven van zzp’ers met zakelijke opdrachtgevers, waarop het wetsvoorstel van toepassing is, aan de kenmerken van hun werk en ondernemerschap. Deze gegevens zijn verzameld via een enquête onder de gehele zzp-populatie, wat een gedetailleerd en representatief beeld geeft van de genoemde zaken.